Tisztítsuk meg Porcsalmát a szeméttől!

Ez a felhívás 2007-re nyúlik vissza, az akkor még „Olajfák Gyülekezet” kezdeményezésében, hogy „Tisztítsuk meg Porcsalmát a szeméttől”. Már 12 éve dolgozunk Porcsalma tisztaságán. A helyi önkormányzat gondoskodott most is, mint mindig, a felgyülemlett szemetes zsákok elszállításáról.

A 2011-es évben az akkor még „Olajfák Gyülekezet” képviseletében Varga Barnabás, mint diakónus és egyben megbízott vezető, megkereste a Porcsalmai Kiss Áron Általános Iskola igazgatóját Balog Attila urat, aki készségesen és örömmel vette a megkeresést, s ígéretet tett arra, hogy csatlakozni fognak az általa is jónak tartott akcióhoz. Az ígéretét betartva iskolás gyerekek immár nyolcadik éve nyár elején szedték a szemetet az előre megtervezett utcákban. Nagy örömmel és lelkesedéssel látott hozzá közel 300 tanuló és az intézmény pedagógusai az utcák megtisztításához. A szemétszedéshez szükséges gumikesztyűket a gyerekeknek és a pedagógusoknak az általános iskola vezetősége vásárolta meg. A szemétgyűjtést jókedv és vidámság jellemezte a gyerekek és pedagógusok között.

Az „Olajfák Baptista Gyülekezet” képviseletében, mint diakónus és mint gyógypedagógus és tanító Varga Barnabás a fejlesztős gyerekekkel a két nagy szegregációs területet tisztították meg a szeméttől, segítségünkre volt még ebben a tevékenységben Kirják Viktor tanár bácsi is, köszönet érte neki és a gyerekeknek is. Leírhatatlan élményeket szerzett számukra az ott lakó nem iskolás és iskolás gyerekek igyekezete és szorgalma.

Nagy lelkesedéssel két nap nekilátott többek között a Toldi utca és a Lehel köz megtisztításához. Egy kis statisztika a szemét mennyiségéről Porcsalmán:

2007. év 2008. év 2009. év 2010. év 2011. év 2012. év 2013. év 2014.év 2017.év   2018.év

május

 
128 zsák 66 zsák 53 zsák Nem volt szemétszedés 36 zsák 82 zsák 58 zsák 50 zsák 49 zsák   45 zsák  

A 2015-2016-os évről nincsenek adataim.

Az a tapasztalat, hogy nem volt hiábavaló ez a munka, mert láthatjuk mindannyian, hogy az elmúlt évekhez képest csökkent a szemét mennyisége Porcsalmán.

Jó lenne, ha ez a kör kiterjedne 2018-ban és az elkövetkezendő időkben több civil szervezetre, az egész Porcsalma lakosságára, tudniillik, mindannyiunkké Porcsalma, és nem mindegy, hogy milyen környezetben élünk. Az a közös vélemény, hogy nemektől, származásoktól, korosztályoktól, vallásoktól, intézményektől, szervezetektől függetlenül jó példamutatással össze lehetne fogni egy jó cél érdekében, erre nagyon jó alkalom az a felhívás, hogy: 

„TISZTÍTSUK MEG PORCSALMÁT A SZEMÉTTŐL!!!”

Varga Barnabás