Kenyér és evangélium…

Borsod-Abaúj-Zemplén. „A Földön mindannyian egyformák vagyunk. Vannak ugyan kis különbségek, de alapvetően nem különbözünk egymástól” – vallja Mi Young Park, felvett nevén Rebeka, aki férjével együtt roma missziót folytat megyénkben több településen: Edelényben, Boldván, Lakon és Miskolcon. A megyeszékhelyen a Vasgyárban és Lyukóvölgyben.

Rebeka, Ildikó és Sámuel (Fotó: Kozma István)

A dél-koreai házaspár tíz éve folytat missziót négy településünkön.

Baptista közösségekben hirdetik az evangéliumot, és amiben tudnak, segítenek a hátrányos helyzetű családoknak. Főleg élelemmel, de az is előfordult már, hogy befogadtak saját házukba olyan embereket, akik valami miatt nehéz helyzetbe kerültek.

Rebekával tegnap találkoztunk, az Új Életút Alapítvány Missziós házában, a Vasgyárban, mely a Nyitott Ajtó Baptista Általános Iskola közvetlen szomszédságában található. A beszélgetésben és a fordításban Molnárné Kertész Ildikó, az iskola igazgatója volt segítségünkre, és Bódis Sámuel, a Nyitott Ajtó Baptista Gyülekezet lelkipásztora.

Súlyos baleset

Már az is különleges, ahogy a dél-koreai házaspár Magyarországra került.

– Családi okokból költöztünk 24 évvel ezelőtt Amerikába – kezdi a történetüket Rebeka. – A férjem az ottani, amerikai, koreai baptista gyülekezet lelkipásztora volt. Azonban egy súlyos baleset érte, aminek következtében elveszítette a bal lábát. Még eszméletlen volt, amikor Istenhez imádkoztam, és azt éreztem, hogy a szentlélek szállt rám. Békesség és öröm töltött el. Azonban nagyon aggódtam amiatt, hogy fogom megmondani a férjemnek, hogy elveszítette az egyik lábát. Amikor felébredt, ráírtam a kezemre, mi történt. Azonban Isten őt is megnyugtatta, és hálás volt a Teremtőnek, hogy meghagyta az életét. Akkor a férjem, itteni nevén János, azt mondta Istennek: „ha felnőnek a gyermekeim, és a gyülekezetemben is minden rendben lesz, akkor az életemet a szegény embereknek fogom szentelni” – emlékszik vissza az amerikai évekre Rebeka.
Úgy folytatja, hogy az amerikai, koreai gyülekezet csodás közösség volt. 250 taggal, János volt a vezető lelkipásztor.

Isten feladatot adott

„Egyszer olvastunk egy cikket a roma emberekről, melyet egy Sárospatakon élő koreai misszionárius írt. Akkor Isten adott nekünk egy feladatot, hogy ezeknek az embereknek szolgáljunk. Négy hónapot töltöttünk Szingapúrban, egy misszionáriusoknak szervezett tréningen, azután utaztunk Magyarországra, hogy megismerkedjünk az itteni helyzettel. Imádkoztunk, mert szerettük volna tudni, hogy a küldetésünk valóban ide szól-e. És végül itt kezdtük el a munkát 10 évvel ezelőtt. Az evangélium szeretetét hirdetjük az embereknek. Bár Magyarországon ezeréves hagyománya van a kereszténységnek, de a roma embereket nem érte el az evangélium. Tehát nem szociális munkára jöttünk Magyarországra, de természetesen segítünk, amiben tudunk. Kenyér és evangélium. Röviden így jellemezhető a munkánk” – fogalmaz Rebeka.

Hegyi Erika (erika.hegyi@eszak.hu)

Szeretet volt közöttünk

Rebeka és János (Wan Park) tehát négy megyénkbeli településen folytat missziót. Fontosnak tartják az emberekkel való személyes beszélgetéseket. Többször hívtak már Amerikában élő koreai fiatalokat megyénkbe, akik beszélgettek a baptista gyülekezetek tagjaival, játszottak, foglalkoztak a gyerekekkel. Tavaly nyáron 7 napot töltöttek Boldván és Lakon, ottlétüket agapéval, azaz vendéglátással zárták. Egy asztalnál ültek a koreaiak, a magyarok és a romák. „Ennél jobb integráció nem is kell” – jegyezte meg Bódis Sámuel. „Isten szeretete és békessége volt közöttünk” – tette hozzá a lelki­pásztor.

Forrás: Észak-Keleti Napló