A gyülekezetbe járás lényege, hogy otthon érezd magad Isten családjában

Kiskőrösi cigány testvérünk, Király Csaba nem cigány gyülekezet tagja, mégis otthon érzi magát a szerető testvéri környezetben. Hálásan gondol vissza arra, amikor 2011-ben megtért a helyi magyar testvérek cigánytelepi szolgálata nyomán. Bár kezdetben gyanakvóan messziről figyelt, de idővel megérintette őt az Isten Boros Dávid lelkipásztor prédikációja által és átadta életét Jézus Krisztusnak, megszabadult káros szenvedélyeitől, helyre álltak kapcsolatai, élete.

 

− El kezdtem járni a 240 fős Kiskőrösi Baptista Gyülekezetbe, egy év múlva pedig kértem a bemerítésemet, mert Jézus nélkül már nem tudtam élni. Közben a feleségem, a 15 éves lányom és a 13 éves fiam is Jézus mellett döntött. Így álltunk négyen a bemerítő medencénél. – emlékszik vissza Csaba a megtérése utáni időszakra, a magyar közösségbe illeszkedés újdonságára.

− Nagyon jó visszagondolni arra, hogy az fogott meg engem a magyar gyülekezettel kapcsolatban, hogy annyira befogadtak bennünket, hogy nem éreztük, hogy cigányokként ki lennénk nézve, vagy lekezelően bánnának velünk. Szeretve éreztük magunkat Krisztus szeretete által, és nem éreztük, hogy be kellene illeszkednünk. Megfogott a szabadság érzése. Nagyon szíven ütött az élő Isten jelenléte. Nem éreztem távolinak, elérhetetlennek, hanem én is kapcsolatba kerülhetek vele. Hálás vagyok, hogy a baptista testvérek kijöttek közénk a cigánytelepre.

Próbálkoztunk korábban más közösségekkel is, de ott hirdetve volt, hogy a káposztaszagú cigányok ne jöjjenek Karácsonykor az istentiszteletre. Nem is mentünk. A mostani gyülekezetünk megfogott a krisztusi szeretetével, befogadó szeretetét sehol máshol nem kaptunk meg. A gyülekezeten kívül mindenhol máshol meg voltunk különböztetve, de a gyülekezetben Isten embereit éreztük magunk körül.

A gyülekezethez tartozás hozott valami változást az életetekben?

Igen, a testvéreken keresztül el kezdtem meglátni min kellene változtatni. Korábban nem vettem észre, hogy szükségem lenne például kerítésre. Nem vettem észre, hogy az udvarom egy szeméttelep. De ahogy az Úr formált, a rend, a tisztaság is fontossá vált. Rendbe raktam az udvaromat, lett kerítésem és sok minden más… Sokunknak fejlődni kell még ebben, mert az Isten tisztasága igenis fizikailag is kihat és tisztaságot teremt.

A gyülekezeten keresztül megláttuk azt is, hogy le kell rendezzük a bűnöket, helyre kell állnunk. Ezeket pedig nem a fejünkhöz vágták a testvérek, hanem bizonyságtevő életükön, prédikációkon keresztül tanították. Otthon vagyok a magyar testvérek között. Persze mi magunk is szolgálunk már cigányok felé, hisz általában a cigányok nem mernek, szégyelnek bemenni egy nagy magyar gyülekezetbe. De meg kell tapasztalni, hogy a gyülekezetbe járás lényege az őszinte Isten elé járulás. A lényeg, hogy úgy érezd magad benne, mint egy családban, hogy otthon érezd magad Isten családjában.

Patkás Rita